marți, 14 mai 2013

Semnele pericolului

Semnele pericolului:
- Deposedarea de paşaport.
- La locul de plecare s-au adunat doar fete tinere.
- Se interzice ieşirea din maşină în locuri publice (staţii de alimentare, de exemplu). Acest lucru este foarte suspect şi trebuie să pună în gardă .
- Se propune trecerea graniţei cu acte false.
- Persoana care conduce grupul este iritată, nu se comportă firesc.
- Obligarea la prestarea unei munci în contul datoriei: persoana sau firma angajatoare refuză să plătească salariul, motivînd că acoperă cheltuielile legate de transport, de perfectarea paşaportului şi a vizei, fără a fi definită perioada de timp în care va fi achitată datoria şi natura muncii prestate.
- Abuzul emoţional şi psihologic prin înjosiri, umilinţe sau ameninţări la adresa familiei.
- Privarea de libertate - nu se permite ieşirea din cameră sau din casă, se interzice a lua contact cu prieteni sau cu altcineva.
- Se interzice accesul la mijloacele de comunicare: telefon, poştă etc.
- Permanenta supraveghere.
- Abuz fizic şi hărţuire sexuală.
- Lipsirea de orice protecţie socială în caz de îmbolnăvire.
- Dacă pe parcurs apare bănuiala că ceva nu este în regulă, e bine să se renunţe imediat – să se evadeze. Este mai uşor ca victima să scape înainte de fi vîndută.

Dacă, totuşi ai fost vîndută, trebuie să apelezi după ajutor la organizaţii oficiale (poliţie, ambasadă , consulatul român sau la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din ţara unde te afli), la organizaţii neguvernamentale, biserici, orice instituţie publică sau chiar la trecători.

Trebuie căutată orice posibilitate de a transmite informaţia despre locul unde te afli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu